beperkt zicht

Beslagen autoruiten? Tips van HP Autoservice

Beslagen autoruiten?

Na een hete zomer én een prachtig droog najaar wordt het nu toch echt klammer en kouder. In de auto betekent dat: beslagen ruiten. Die hinderlijke (en gevaarlijke!) waas ontstaat zodra warme vochtige lucht in aanraking komt met je koude autoruit. Met beslagen ramen kun je natuurlijk het verkeer niet in.

Tips van HP Autoservice

Gelukkig hebben wij een paar slimme tips voor je om je ruiten in no-time glashelder te krijgen.

Eerst een korte opfriscursus natuurkunde: condens ontstaat als waterdamp uit de lucht neerslaat op een koud oppervlak zoals een koude glazen ruit. De damp koelt dan plotseling af en vormt kleine druppeltjes op het koude oppervlak. Juist in de herfst zit er veel vocht in de interieurlucht: van regen, van natte jassen, modderige schoenen – zelfs de adem van jou en je passagiers kan de ruiten laten beslaan.

De snelste manier

Rijden met beslagen ramen is levensgevaarlijk – en verboden bovendien. Daarom wil jij snel van je beslagen ramen af voordat je gaat rijden. De snelste manier is dit: met gebruik je airco! Dat werkt als volgt: zet met draaiende motor je airconditioning aan en de ventilator zacht tot de motor warm is. Richt vervolgens de blazers op de voorruit en zet de ventilator op de hoogste stand en op ‘recirculatie’. Zet vervolgens de verwarming op maximaal en zet de recirculatie uit. Nog even de ventilatoren op de middelste stand door laten blazen en je autoruiten zijn compleet ontwasemd!  Precies daarom is je airco ook in de herfst en winter zo’n ideaal hulpmiddel: die is specialist in het blazen van zeer droge en warme lucht, waardoor de koude voorruit snel opwarmt en de condens verdwijnt. Daarom is het zaak om je airco goed te (laten) onderhouden en tijdig het koudemiddel te laten bijvullen. Ook in de koude maanden heb je daar veel baat bij. Wij geven u hier graag persoonlijk advies over, neem gerust contact met ons op. HP Autoservice is de absolute aircospecialist in de omgeving Maarssen en Utrecht. Wat wij doen met een aircoservicebeurt kunt u bekijken in dit filmpje!

Maak de ramen van buiten en van binnen schoon

Schone ramen beslaan minder snel. Maak ze niet alleen van buiten maar ook van binnen schoon met een microvezeldoek. Vetplekken kunnen bij normale temperaturen het zicht verslechteren en de meeste glasreinigers hebben zelf vuilafstotende eigenschappen. Let goed op het merk glasreiniger dat je koopt; sommigen laten een blauwe waas achter!

Laat op een warme dag het interieur een paar uur luchten

De beste manier om vocht uit een interieur te halen, is door op een droge, zonnige dag de ramen open te laten. Gewoon een paar uur de ramen of deuren openlaten en de natuurlijke droge lucht zijn werk laten doen.

Vervang de rubbers van de deuren

Andere lekkages kunnen ook de boosdoener zijn. Denk aan versleten rubbers bij de deuren of bagageklep. Ook gaten onder de auto of bij de antenne-aansluiting, hebben in het verleden vochtophopingen veroorzaakt bij auto’s.

Blijf je last houden van vocht in het interieur en helpen onze tips niet? Breng de auto naar een HP Autoservice, onze monteurs hebben veel ervaring met vochtproblemen in bieden vrijblijvend advies.

HP Autoservice, sterrebaan 12, 3542DK Utrecht. Telefoon 030-2384000 (ook voor whatsapp) www.hpautoservice.nl

beperkt zicht
Airco HP Autoservice
Back to top