Tip over tanken van E10 in het buitenland!!

De zomervakantie is in heel Nederland inmiddels begonnen! Veel van u gaan genieten van een heerlijke (auto)vakantie.  Vakantiegangers in het buitenland moeten goed oppassen bij de pomp. De kans is groot dat u gaat tanken bij een pomp waar alleen nog E10 brandstof wordt aangeboden. Daarom is het raadzaam om  naast de vakantiecheck, vooraf de E10 check te doen, dan weet u wat u kunt tanken in het buitenland.

Circa 10% van alle auto’s is niet geschikt voor de biobrandstof E10. In sommige gevallen kan dit zelfs tot schade leiden. Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) heeft een handige applicatie gemaakt waarop eenvoudig te checken is of een auto wel of niet geschikt is voor E10.

 

Wat is E10?

E10 is benzine met maximaal 10% bio-ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. De reden om E10 aan te bieden, is vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de lagere CO2-emissie (om klimaatverandering tegen te gaan), zonder dat auto’s, motoren en scooters daarvoor massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens wordt al jaren maximaal vijf procent ethanol verplicht bijgemengd in Euro95. Euro95 is feitelijk ‘E5’. En dat heeft nog nooit tot problemen geleid.

Voor- en nadelen E10

Hoewel E10 een milieuvriendelijk alternatief is voor Euro95, zijn niet alle motoren geschikt voor gebruik van E10. Auto’s die hier niet geschikt voor zijn kunnen problemen krijgen met de aluminium onderdelen doordat de juiste coating ontbreekt of krijgen te maken met aantasting van de rubber onderdelen. De aanwezige alcohol in de brandstof is namelijk agressiever dan de rest van de substantie. Vandaar dat BOVAG, RAI Vereniging, ANWB , Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu  IvDM opdracht gegeven automobilisten informeert over welke auto’s, motoren en scooters geschikt zijn voor gebruik van E10.  U kunt de E10 Check raadplegen op http://www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/. Check en weet wat u moet tanken in het buitenland!

Back to top