e10check

Met E10 houd uw auto het voor gezien, of toch niet?

U heeft het vast al gehoord, vanaf morgen (1 oktober 2019) is het zo ver, we gaan allemaal op E10, 10% bio ethanol, rijden. Goed voor het milieu, maar kunt u dat zomaar probleemloos tanken? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

Wat is dat E10 eigenlijk?

Een poosje geleden hebben we allemaal de nieuwe brandstof benamingen gezien, en eigenlijk was dat een voorbereiding voor het in heel Europa doorvoeren van brandstof standaarden. Waar E10 er nu dus een van is, die E staat eigenlijk voor het bio ethanol gehalte in de brandstof. Waar we gewend waren aan een octaangetal hebben we nu een ethanol gehalte gekregen. En die 10 wil zeggen dat elke getankte liter benzine 10% van die bio ethanol bevat.

Kan ik E10 probleemloos tanken?

Of u E10 probleemloos kunt tanken is afhankelijk van uw auto. Vrijwel alle auto’s van de bekende merken die geproduceerd zijn na 2000 zijn al voorbereid om tegen bio ethanol te kunnen. De Bovag heeft een tool ontwikkeld om te checken of uw auto geschikt is voor E10. Het is dus verstandig om even naar e10check.nl te gaan en daar uw auto merk te selecteren. Dan zal daar aangegeven worden of uw auto wel of niet geschikt is.

Mijn auto is niet geschikt, wat nu?

Als uw auto niet geschikt is voor E10 dan kunt u bij de grote maatschappijen zoals Total, BP en Shell de premiumbrandstoffen blijven tanken. Zij hebben aangegeven geen bio-ethanol in hun premium brandstoffen te mengen. Ook is er bij automaterialen zaken zoals Brezan een additief te koop dat u met de brandstof kunt mengen om de effecten van de bio ethanol te compenseren.

Wat als ik met mijn ongeschikte auto toch E10 tank?

Een heel grote ramp is het niet als u een keertje E10 tankt, echter is het wel zaak die tank dat zo snel mogelijk leeg te rijden en een niet ethanol houdende brandstof te tanken. Zet u de auto voor langere tijd weg dan kan E10 catastrofaal zijn voor de afdichtingen en brandstofslangen van uw auto. Iets wat u niet direct zult merken maar wel brandgevaar kunnen geven!

Back to top