interieurfilter

Het interieurfilter, het mondkapje van uw auto interieur!

Iedere onderhoudsbeurt komt het terug, het interieurfilter vervangen. Maar waarom is dat nodig en kan dat filter niet langer mee? Wat gebeurt er als ik het niet vervang?

Wat is het interieurfilter?

Het interieurfilter filtert de lucht die de auto binnenkomt. Het filter bestaat uit microvezels die allerlei stof, vuil en vet uit de buitenlucht filteren. Een filter met actieve koolstof, dat optioneel verkrijgbaar is, filtert zelfs de vervuilende uitlaatgassen en pollen uit de lucht!

Hoe lang gaat het filter mee?

De fabrikant geeft vaak een onderhoudsinterval van 1 jaar of een x aantal kilometers op. Soms blijkt dat het filter niet meer volgens die interval wordt vervangen en dat zorgt wel eens voor wat vreemde gevolgen zoals verminderde luchtstroming en muffe geurtjes. Hiernaast is bijvoorbeeld een filter te zien dat een jaar oud is naast een nieuwe, hier is duidelijk te zien waarom het jaarlijks geadviseerd word om het filter te vervangen.

Interieurfilter met actief koolstof

De lucht in het interieur van de auto kan tot wel 6x hogere concentratie van uitlaatgassen bevatten dan de normale buitenlucht. Daarom is er voor de meeste auto’s ook een versie van het interieurfilter met actieve koolstof. Dit actieve koolstoffilter zorgt er onder andere voor dat de in uitlaatgassen aanwezige schadelijke gassen: ozon, tolueen en benzeen uit de lucht  gefilterd worden zodat u deze niet inademt. De paar euro die dit filter doorgaans meer kost is hij dus echt waard! Voor hooikoortspatiënten is dit filter zelfs een must doordat hij veel beter de pollen uit de lucht filtert!

Heeft u hooikoorts?

Dan is het vervangen van het interieurfilter voor u extra belangrijk! Uit onderzoek van het Maastricht UMC+ blijkt namelijk dat het rijden met hooikoorts gelijk staat aan het rijden met een alcoholpromillage van 0.05. Dat is de maximale wettelijke norm voor een ervaren bestuurder en zelfs 2.5x de norm voor een beginnend bestuurder! De impact op reactievermogen van hooikoorts is dus best groot. En dus is het extra belangrijk dat u dan een goed interieurfilter heeft en deze ook regelmatig (1x per jaar) vervangt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten, dan kunt u altijd bellen naar 0302384000 of een email sturen.

interieurfilter
hooikoorts

Neem contact op:

    Back to top